• GRIGIO image1
  • GRIGIO image2
  • GRIGIO image3
  • GRIGIO image4
  • ©Photo: Masao Nishikawa

Work #5

GRIGIO

Liked 43
GRIGIO thumbnail1

"Acid Bloom 2003" .A N) mika ninagawa
©Photo: Masao Nishikawa

GRIGIO thumbnail2

©Photo: Masao Nishikawa

GRIGIO thumbnail3

©Photo: Masao Nishikawa

GRIGIO thumbnail4

©Photo: Masao Nishikawa

GRIGIO thumbnail5

©Photo: Masao Nishikawa

GRIGIO thumbnail6

©Photo: Masao Nishikawa

GRIGIO thumbnail7

©Photo: Masao Nishikawa

GRIGIO thumbnail8

"Acid Bloom 2003" .A N) mika ninagawa
©Photo: Masao Nishikawa

GRIGIO thumbnail9

©Photo: Masao Nishikawa

GRIGIO thumbnail10

©Photo: Masao Nishikawa

GRIGIO thumbnail11

©Photo: Masao Nishikawa

GRIGIO thumbnail12

©Photo: Masao Nishikawa

GRIGIO thumbnail13

©Photo: Masao Nishikawa

Satoshi Kurosaki / APOLLO Architects & Associates

Architect

Satoshi Kurosaki

APOLLO Architects & Associates

Location of construction
Setagaya ward Tokyo, Japan
Year of construction
2015
Categories
Houses/Villas

The couple, who work for foreign-owned companies, bought land in a quiet residential area and wanted to build a house that would coexist with the husband’s collection of contemporary art objects and beloved cars.

The interior space of the L-shape plan, which is open and filled with natural light, is arranged with the courtyard in the center, contrasting with the appearance of the exterior using fair-faced concrete and bronze glass on opposite sides. It is open and filled with natural light. In the basement with comfortable light coming from the dry area connected to the courtyard, I arranged the daughter’s room, and the second living room where the family can relax as if there were in a café or library.

I arranged a piloti garage for two cars, the main bedroom, and storage on the first floor and a formal LDK and bathroom where they can entertain guests on the second floor. It was carefully designed so that all rooms faced the courtyard, yet they could maintain privacy. The interior of the LDK is arranged in chic colors of gray and beige with modern Italian furniture, in addition to the gloss coated kitchen and built-in furniture. The vivid colored art pieces of Mika Ninagawa stimulate the space, and the works and interior take advantage of each other.

A symbol tree seen from the picture window becomes borrowed scenery and scattered light coming from the high side light and top light create delicate fluctuations in the world of gray. This residential space is like a small art gallery in the city and works as a device between everyday life and extraordinary life while mixed with nature, four seasons, and the sense of beauty created by human beings.

Completion: 2015.3
Site Area: 155.99m²
Building Area: 62.32m²
B1F floor area: 49.62m²
1F floor area: 36.48m²
2F floor area: 58.46m²
Total floor area: 144.56m²
Structure: RC
Scale: B1F, 2F
Typology: Private housing
Structure engineers: Masaki Structures / Kenta Masaki
Facility engineers: Naoki Matsumoto
Costruction: Tsuyuki Kensetsu
Producer: The house