• GRID image1
  • GRID image2
  • GRID image3
  • GRID image4
  • ©Photo: Masao Nishikawa

Work #3

GRID

Liked 43
GRID thumbnail1

©Photo: Masao Nishikawa

GRID thumbnail2

©Photo: Masao Nishikawa

GRID thumbnail3

©Photo: Masao Nishikawa

GRID thumbnail4

©Photo: Masao Nishikawa

GRID thumbnail5

©Photo: Masao Nishikawa

GRID thumbnail6

©Photo: Masao Nishikawa

GRID thumbnail7

©Photo: Masao Nishikawa

GRID thumbnail8

©Photo: Masao Nishikawa

GRID thumbnail9

©Photo: Masao Nishikawa

GRID thumbnail10

©Photo: Masao Nishikawa

GRID thumbnail11

©Photo: Masao Nishikawa

GRID thumbnail12

©Photo: Masao Nishikawa

GRID thumbnail13

©Photo: Masao Nishikawa

Satoshi Kurosaki / APOLLO Architects & Associates

Architect

Satoshi Kurosaki

APOLLO Architects & Associates

Location of construction
Private
Year of construction
2016
Categories
Houses/Villas

The client owns a number of art objects and wants to start a new life with his family in a house like an art gallery by making the most of his collection. I designed the RC one-story house so that the house would not be intimidating nor add noise to the quiet surroundings. Like the exterior, I chose monotonous colors for the interior as a background for the art objects. I carefully selected minimal materials to create a stoic impression.

The courtyard plan of the house is very simple. A family room is located in the center, the main bedroom and the kid’s room and hobby room are located in both wings with the courtyard in the middle. I created Western formality with symmetry and at the same time expressed asymmetrical Japanese flexibility by placing steps and a private court on one side.

The family room facing the courtyard has a high ceiling, and the eaves of 1,800 mm that obstruct the natural light coming from the high windows in the north and south give a light floating atmosphere to the building by making the edges thin. The coffered ceiling divided into 1200 mm square looks like the ceiling of a samurai residence. In addition to the original role of the structure that supports the load from the roof, it plays an effective role of sublimating the building to the minimal art.

The art objects, furniture, and lighting are designed by artists and designers selected by the owner and are integrated into the building to express the characteristics with less noise. This is not a house-shaped art gallery but a house like an art gallery.

Completion: 2016,12
Site Area: 308.81m²
1F floor area: 126.44m²
Total floor area: 126.44m²
Structure: RC
Scale: Flat
Structure engineer: Masaki structure laboratory / Kenta Masaki
Facilitation engineer: Naoki Matsumoto
Lighting engineer: Sirius lighting office / Hirohito Totsune
Contructor: Daido Kogyo Co., Ltd