• SRK image1
  • SRK image2
  • SRK image3
  • SRK image4
  • ©Photo: Nacasa & Partners Inc.

Work #51

SRK

Liked 43
SRK thumbnail1

©Photo: Nacasa & Partners Inc.

SRK thumbnail2

©Photo: Nacasa & Partners Inc.

SRK thumbnail3

©Photo: Nacasa & Partners Inc.

SRK thumbnail4

©Photo: Hiroyasu Sakaguchi AtoZ

SRK thumbnail5

©Photo: Hiroyasu Sakaguchi AtoZ

SRK thumbnail6

©Photo: Nacasa & Partners Inc.

SRK thumbnail7

©Photo: Nacasa & Partners Inc.

SRK thumbnail8

©Photo: Nacasa & Partners Inc.

SRK thumbnail9

©Photo: Nacasa & Partners Inc.

SRK thumbnail10

©Photo: Nacasa & Partners Inc.

SRK thumbnail11

©Photo: Nacasa & Partners Inc.

SRK thumbnail12

©Photo: Nacasa & Partners Inc.

SRK thumbnail13

©Photo: Nacasa & Partners Inc.

SRK thumbnail14

©Photo: Nacasa & Partners Inc.

SRK thumbnail15

©Photo: Nacasa & Partners Inc.

Kotaro Ide / ARTechnic architects

Architect

Kotaro Ide

ARTechnic architects

Location of construction
Meguro-ku, Tokyo, Japan
Year of construction
2014
Categories
Houses/Villas

I tried to expand the existing land and nature, make the place more comfortable for living, and create a place in which the residents feel as if they were directly living in part of nature. I reached the final shape by rationally and organically forming the site conditions and required functions into a shape. As the result of emphasizing the organicity of the forming process, I think the origin of the architecture itself constructed the organic space in addition to the finished shape.
There is a difference in height by 3.7 m on the site, and many tall trees were left at the top of the border. I made a plan in which the outline was formed by using (or further developing) the earthwork fortification required to make the most of the tall trees as scenery from upstairs as part of the architecture.
The downstairs earthwork fortification was raised in a spiral shape to wrap the entire building, which was made into an outline of the upstairs by wrapping the outside void. The periphery of the architecture is all formed by this outline. The space of the upstairs surrounded by the outline and the tall trees was partitioned by glass. Thus, I created a space in which the residents feel as if they were directly living on a rock mountain. In this environment, the function of the house was all processed by furniture.
The outline whose top part sharply falls toward outside helps eliminate the oppressive feeling of the enclosed space and helps the sunlight shine inside the rooms. Thus, I met the owner’s request: blocking the eyes from outside while making a spacious void.
I regard the building frame as artificial nature, in which the residents live by securing function by furniture and blocking the air with the fittings (glass). There are no walls, but the performance of the house is guaranteed by furniture and fittings, which is an original point of Japanese architecture. However, I rather sought European strength where furniture was installed directly in the remains or stone building frame. Although it is a complicated void structure, it creates rational and comfortable heat environments with outside insulation + underfloor heating and cooling with air conditioning.