• yotsuya tenera image1
  • yotsuya tenera image2
  • yotsuya tenera image3
  • yotsuya tenera image4
  • ©Photo: Toshihiro Sobajima

Work #30

yotsuya tenera

Liked 43
yotsuya tenera thumbnail1

©Photo: Toshihiro Sobajima

yotsuya tenera thumbnail2

©Photo: Toshihiro Sobajima

yotsuya tenera thumbnail3

©Photo: Toshihiro Sobajima

yotsuya tenera thumbnail4

©Photo: Toshihiro Sobajima

yotsuya tenera thumbnail5

©Photo: Toshihiro Sobajima

yotsuya tenera thumbnail6

©Photo: Toshihiro Sobajima

yotsuya tenera thumbnail7

©Photo: Toshihiro Sobajima

yotsuya tenera thumbnail8

©Photo: Toshihiro Sobajima

yotsuya tenera thumbnail9

©Photo: Toshihiro Sobajima

yotsuya tenera thumbnail10

©Photo: Toshihiro Sobajima

yotsuya tenera thumbnail11

©Photo: Toshihiro Sobajima

yotsuya tenera thumbnail12

©Photo: Toshihiro Sobajima

yotsuya tenera thumbnail13

©Photo: Toshihiro Sobajima

yotsuya tenera thumbnail14

©Photo: Toshihiro Sobajima

yotsuya tenera thumbnail15

©Photo: Toshihiro Sobajima

Akira Koyama / KEY OPERATION INC./ARCHITECTS

Architect

Akira Koyama

KEY OPERATION INC./ARCHITECTS

Location of construction
Shinjuku-ku, Tokyo, Japan
Year of construction
2010
Categories
Condominiums

This housing complex consists of 9 one-room units measuring approximately 20m2 and 3 units measuring approximately 30m2. The L-shaped design of the building as a whole secures an open space between the entryway and street, while two tree-shaped voids inside the building allow for a compact arrangement of balconies and walkways between units. The voids provide ventilation because they are oriented towards gaps in the densely-developed residential neighborhood surrounding the building; the chimney effect produced by the tall, tree-shaped voides further enhances air circulation. Light also pours in through the top of the voids. The units have a diverse range of floor plans, including I, L, C, T, and other shapes that wrap around the voids. Standout features of the exterior include concrete poured in larch plywood formwork and hot-dip galvanized metal window frames.

Program: Flat | Completion: 2010.12 | Contractor: Fujiki Komuten | Total Area: 241.37 m² | Buildingl Area: 128.01