• Hakusui nursery school image1
  • Hakusui nursery school image2
  • Hakusui nursery school image3
  • Hakusui nursery school image4
  • ©Photo: Naoomi Kurozumi

Work #81

Hakusui nursery school

Liked 43
Hakusui nursery school thumbnail1

©Photo: Naoomi Kurozumi

Hakusui nursery school thumbnail2

©Photo: Naoomi Kurozumi

Hakusui nursery school thumbnail3

©Photo: Naoomi Kurozumi

Hakusui nursery school thumbnail4

©Photo: Naoomi Kurozumi

Hakusui nursery school thumbnail5

©Photo: Naoomi Kurozumi

Hakusui nursery school thumbnail6

©Photo: Naoomi Kurozumi

Hakusui nursery school thumbnail7

©Photo: Naoomi Kurozumi

Hakusui nursery school thumbnail8

©Photo: Naoomi Kurozumi

Hakusui nursery school thumbnail9

©Photo: Naoomi Kurozumi

Hakusui nursery school thumbnail10

©Photo: Naoomi Kurozumi

Hakusui nursery school thumbnail11

©Photo: Naoomi Kurozumi

Hakusui nursery school thumbnail12

©Photo: Naoomi Kurozumi

Kentaro Yamazaki / YAMAZAKI KENTARO DESIGN WORKSHOP

Architect

Kentaro Yamazaki

YAMAZAKI KENTARO DESIGN WORKSHOP

Location of construction
Sakura-shi, Chiba, JAPAN
Year of construction
2014
Categories
School / Education facilities

This nursery school in Sakura, Chiba was planned to accommodate 60 pupils.
Seiyu-Kai, a local social welfare firm specializing in elderly care facilities approached us for this project. The overarching concept for this plan started with an idea: “a nursery school is a large house.”
Surrounded by mountains and forest, the southern area of the site rests on a gentle slope. Putting this topography to use, we designed the school room to resemble a large set of stairs.

One unique feature of this “large house,” for example, is that a 3-year old child is in the same room as a 5-year old and these children of different ages can interact in the wide, one-room space. Additionally, should a 3 year-old child be sleeping while a 5 year old child plays nearby, these differences in rhythm reinforce the "domestic" qualities of this "large house."
Keeping in line with Seiyu-kai's longstanding (26-year) philosophy, we made it a priority to minimize the number of blind-spots within the room in order to keep safety measures as unintrusive as possible.
Utilizing large sliding window frames along the northern and southern faces, along with the space created by the slope, ventilation is created as a breeze draws in from the south of the structure, passes through the forest-like interior pillars making its way upwards before finally blowing out across the terrace on the northern side.
A small pond on the southern end which gathers rainwater as well as water from sprinklers installed on the southward-slanted roof also contributes to the airflow as the water is absorbed into the wind that blows into the structure. This was part of a comprehensive plan to create a space that was inseparable from the environment that surrounds it. We believe that in pursuing the original concept of a “nursery school as a large house” we achieved something not unlike the houses in farming communities that surround it.

Our goal was to create a space that was not only fun for the children but via blending into the nature around it, foster an experience that was greater than the sum of its elements.