• Itoman Gyomin Shokudo image1
  • Itoman Gyomin Shokudo image2
  • Itoman Gyomin Shokudo image3
  • Itoman Gyomin Shokudo image4
  • ©Photo: Nahoko Koide, Wataru Oshiro

Work #9

Itoman Gyomin Shokudo

Liked 43
Itoman Gyomin Shokudo thumbnail1

©Photo: Nahoko Koide, Wataru Oshiro

Itoman Gyomin Shokudo thumbnail2

©Photo: Nahoko Koide, Wataru Oshiro

Itoman Gyomin Shokudo thumbnail3

©Photo: Nahoko Koide, Wataru Oshiro

Itoman Gyomin Shokudo thumbnail4

©Photo: Nahoko Koide, Wataru Oshiro

Itoman Gyomin Shokudo thumbnail5

©Photo: Nahoko Koide, Wataru Oshiro

Itoman Gyomin Shokudo thumbnail6

©Photo: Nahoko Koide, Wataru Oshiro

Itoman Gyomin Shokudo thumbnail7

©Photo: Nahoko Koide, Wataru Oshiro

Itoman Gyomin Shokudo thumbnail8

©Photo: Nahoko Koide, Wataru Oshiro

Itoman Gyomin Shokudo thumbnail9

©Photo: Nahoko Koide, Wataru Oshiro

Itoman Gyomin Shokudo thumbnail10

©Photo: Nahoko Koide, Wataru Oshiro

Kentaro Yamazaki / YAMAZAKI KENTARO DESIGN WORKSHOP

Architect

Kentaro Yamazaki

YAMAZAKI KENTARO DESIGN WORKSHOP

Location of construction
Itoman-shi, Okinawa, JAPAN
Year of construction
2013
Categories
Stores

The Itoman Gyomin Shokudo, located in Itoman, Okinawa was conceived with the aim of supporting and promoting the local tradition and culture through its cuisine.

The restaurant is covered in Ryukyu limestone and was constructed as part of a "masonry workshop" organized by the project collaborators.

The fishermen in Itoman often constructed their own fishery grounds by hand using Ryukyu limestone. For this reason, we adopted the traditional construction method of "Nozura-Zatsuzumi" to construct the facade with the help of local workshop participants. Using the techniques of their ancestors they have imbued the structure with the pride and love of fishermen.

The restaurant seating is raised from the ground level and creates a spatial balance with the sunken gardens that surround it. The single-slab flat roof on top of the facade functions to shield the interior from the hot Okinawa sun while the wind passes freely through the interior. By choosing to make the roof from a single panel, we hope the restaurant becomes a landmark in the area and contributes to a generous landscape rooted in the culture of Itoman, Okinawa.