• Tea house in Atami image1
  • Tea house in Atami image2
  • Tea house in Atami image3
  • Tea house in Atami image4
  • ©Photo: Naoomi Kurozumi

Work #93

Tea house in Atami

Liked 43
Tea house in Atami thumbnail1

©Photo: Naoomi Kurozumi

Tea house in Atami thumbnail2

©Photo: Naoomi Kurozumi

Tea house in Atami thumbnail3

©Photo: Naoomi Kurozumi

Tea house in Atami thumbnail4

©Photo: Naoomi Kurozumi

Tea house in Atami thumbnail5

©Photo: Naoomi Kurozumi

Tea house in Atami thumbnail6

©Photo: Naoomi Kurozumi

Tea house in Atami thumbnail7

©Photo: Naoomi Kurozumi

Tea house in Atami thumbnail8

©Photo: Naoomi Kurozumi

Tea house in Atami thumbnail9

©Photo: Naoomi Kurozumi

Tea house in Atami thumbnail10

©Photo: Naoomi Kurozumi

Tea house in Atami thumbnail11

©Photo: Naoomi Kurozumi

Tea house in Atami thumbnail12

©Photo: Naoomi Kurozumi

Kentaro Yamazaki / YAMAZAKI KENTARO DESIGN WORKSHOP

Architect

Kentaro Yamazaki

YAMAZAKI KENTARO DESIGN WORKSHOP

Location of construction
Atami, Shizuoka, Japan
Categories
Stores

We were approached by a retired couple to design a tea house, which is a small building of about 60 square meters. The site is located a short walk from Kinomiya Shrine, up a steep slope. The site itself was carved out of this slope, which made for an environment that felt rather violent. However, there is a slight gradient that extends toward the depth of the site, and the pleasant sound of a babbling brook can be heard all along the premises. We imagined architecture that would protect customers from such a violent environment so they could fully savor the small charms that can be seen and heard hidden away from the surroundings.
In the longitudinal direction of the long and narrow site, there is a concrete retaining wall to protect against landslides from the top of the cliff and a deep foundation which has been lowered from the bottom of the cliff to the line of the angle of repose, in compliance with regulations for building near cliffs. The light wooden frames were hung on the L-shaped reinforced concrete structure lifted from the ground. Reinforced concrete construction protects customers from severe environments, and the wooden frame softly wraps the person. We felt this to be the most suitable structure for this site. In addition, since the horizontal force is borne by the concrete structure, it was not necessary to install any structural reinforcements in the upper wooden portion that would obstruct the scenery.
In a space where the ceiling height is kept to 2,100 mm, customers can rest themselves on a bench integrated with the concrete structure and fully enjoy a view of the trees spreading beyond the eaves and the sound of the babbling stream.